Motus Melior
Izbornik

Usluge

Sportske i traumatske ozljede

Ruptura prednje križne sveze

Ozlijedili ste se tijekom bavljenja sportom, rekreacijom ili u svakodnevnom životu? Naš stručni tim osteopata, fizioterapeuta i kineziterapeuta, u suradnji s vodećim hrvatskim liječnicima, ima višegodišnje iskustvo i visoku uspješnost u konzervativnom i poslijeoperativnom liječenju sportskih i traumatskih ozljeda.

Saznaj više

Ruptura prednje križne sveze (ACL od engl. anterior cruciate ligament) ozbiljna je traumatska ozljeda koljena česta u sportovima koji uključuju nagle promjene smjera kretanja, zaustavljanja i doskoke na jednu nogu (košarka, nogomet, rukomet, skijanje, gimnastika…). Učestalost nastanka rupture ACL-a je 3 do 10 puta veća kod sportašica koje se bave spomenutim „rizičnim“ sportovima. Premda može biti izolirana ozljeda, ruptura ACL-a se češće javlja u kombinaciji s ozljedom meniska, oštećenjem zglobne hrskavice ili ozljedom medijalnoga kolateralnog ligamenta. 

Dijagnoza se temelji na anamnezi, kliničkom ortopedskom pregledu te nalazu magnetske rezonancije koljena. Kod sportaša koji se bave „rizičnim“ sportovima, liječenje uključuje artroskopsku rekonstrukciju ACL-a pomoću tetive polutetivnoga mišća (m. semitendinosus)/vitkog mišića (m. gracilis) ili patelarne tetive te poslijeoperativnu funkcionalnu rehabilitaciju u trajanju od 7-12 mjeseci.

Kod opće se populacije ruptura ACL-a u znatnom broju slučajeva može uspješno liječiti konzervativno – fizikalnom terapijom i funkcionalnom rehabilitacijom u trajanju 3-4 mjeseca. Odluka o odabiru optimalnoga liječenja u tim slučajevima ovisi o dobi pacijenta, stupnju mehaničke i funkcionalne nestabilnosti koljena, povezanim ozljedama koljena te funkcionalnim zahtjevima zanimanja i aktivnosti.

Naš stručni tim osteopata, fizioterapeuta, kineziterapeuta i trenera ima znatno iskustvo u funkcionalnoj rehabilitaciji ozljeda ACL-a sportaša i rekreativaca. Budući da je rizik za ponavljanje rupture ACL-a na istom i suprotnom koljenu dva puta veći nakon prve ozljede, povratak sportskom treningu i natjecanju treba nadzirati pomoću pouzdanih i valjanih funkcionalnih i kliničkih kriterija. U centru Motus Melior koristimo se najsuvremenijim biomehaničkim metodama za evaluaciju živčano-mišićnih funkcija sportaša, relevantnih za procjenu spremnosti sportaša za povratak sportu.

Kako Vam naš stručni tim može pomoći?

  • Nakon odabira optimalne metode liječenja (konzervativno ili operativno), izradit ćemo individualni plan cjelokupne rehabilitacije te ga provesti tako da maksimalno smanjimo rizik za ponovno ozljeđivanje.
  • Primjenom funkcionalnih i radioloških kriterija pratit ćemo tijek Vaše rehabilitacije i određivati optimalno vrijeme prijelaza u novu fazu rehabilitacije sve do povratka treningu i natjecanju.

Zadnje dvije godine vrlo uspješno surađujem s profesorom Markovićem na regeneraciji, kondiciji i oporavku od ozljeda i bolova.

Bruno Petković - GNK Dinamo i Hrvatska nogometna reprezentacija

Rad s profesorom Goranom Markovićem bio je izuzetan – brz, kvalitetan i efikasan. Možemo biti ponosni što takvog stručnjaka imamo pored sebe.

Sandra Perković, bacačica diska, dvostruka osvajačica zlatne medalje na OI

Znanje i vještina profesora Markovića uvelike mi je pomogla tijekom karijere da se nakon ozljede ili bolnog stanja što prije i u što boljem tjelesnom stanju vratim na teren.

Arijan Ademi - GNK Dinamo i Makedonska nogometna reprezentacija

Motus Melior mi je višestruko pomogao u karijeri, kako u rehabilitaciji ozljeda iz kojih sam se vraćao još jači, tako i na kondicijskom planu te prehrani i regeneraciji.

Luka Šebetić, rukometaš (Tremblay en France)

Zahvaljujući Motus Melior timu, ozljeda leđa koja mi je ugrozila karijeru je iza mene, a istovremeno sam i unaprijedio funkcije kukova i trupa.

Damir Martin - veslač, dvostruki osvajač srebrne medalje na OI

Ozljede su, nažalost, sastavni dio profesionalnog sporta. Zato je važno uz sebe imati stručan tim poput ovoga profesora Markovića. Ugodna i lijepa atmosfera Motus Meliora, uz profesionalno i stručno osoblje, dobitna su kombinacija za brz oporavak.

Ivan Buljubašić - Olympiacos CFP i Hrvatska vaterpolska reprezentacija

S centrom Motus Melior i profesorom Markovićem surađujem 3 godine. Iznimno sam zadovoljan s dosadašnjom suradnjom jer su mi puno pomogli u oporavku od ozljeda i poboljšanju tjelesne spremnosti. Veselim se nastavku ove suradnje u budućnosti.

Filip Benković - Lester City F.C. i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Na preporuku menadžera, prije dvije godine sam započeo surađivati s profesorom Markovićem i centrom Motus Melior na području prevencije i liječenja ozljeda te kondicijske pripreme. Dosadašnjim dijelom suradnje sam iznimno zadovoljan. Svaka preporuka.

Matej Mitrović - Club Brugge KV i Hrvatska nogometna reprezentacija

Profesor Marković je osoba od mojeg osobnog povjerenja. Više od 6 godina traje suradnja s profesorom i Motus Melior timom, i svake godine dobiva nove dimenzije. To je u značajnoj mjeri doprinijelo mojem profesionalnom sportskom razvoju.

Filip Krovinović - West Bromwich Albion F.C.

S profesorom Markovićem i Motus Melior timom surađujem već 5 godina i uz njihovu pomoć sam danas tu gdje jesam.

Lovro Majer - GNK Dinamo i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Motus Melior d.o.o.

Europska unija | Zajedno do fondova EU
Operativni program konkurentnosti i kohezija
Eusopski strukturni i investicijski fondovi
ESIF financijski instrumenti
www.nivas.hr