Motus Melior
Izbornik

Usluge

Sportska izvedba i uspješnost

Utvrđivanje i smanjivanje rizika nastanka sportskih ozljeda

Trenirate nogomet, rukomet, košarku, odbojku ili tenis i želite smanjiti rizik za nastanak ozljeda specifičnih za Vaš sport? Motus Melior Lab je pravo mjesto za to.

Čimbenici rizika za nastanak ozljeda u sportu

Sportske ozljede sastavni su dio sporta. I dok su neke ozljede česte u mnogim sportovima (npr. uganuće gležnja), neke su ozljede specifične za određeni sport (npr. ozljeda ulnarnoga kolateralnog ligamenta lakta u bejzbolu i rukometu). Zahvaljujući epidemiološkim istraživanjima, danas dobro znamo koje se ozljede najčešće javljaju u određenim sportovima, kao i mehanizam njihova nastanka. Ono što je manje poznato jesu čimbenici rizika za nastanak sportskih ozljeda i upravljanje njima.

Čimbenici rizika nastanka sportskih ozljeda dijele se na:

  • ekstrinzične ili vanjske (vremenski uvjeti, kvaliteta podloge ili terena, sportska oprema, zagrijavanje, fair-play, trenažno opterećnje i sl.)
  • intrinzične ili unutrašnje (dob, spol, sastavnice tjelesne spremnosti, umor, građa tijela i zglobova, prethodne ozljede i sl.).

I ekstrinzični i intrinzični čimbenici rizika mogu biti promjenjivi (npr. tjelesna spremnost, tjelesna masa) i nepromjenivi (npr. dob, spol, prethodne ozljede). Naš je dijagnostički i profilaktički pristup primarno usmjeren na preopoznavanje promjenjivih intrinzičnih rizičnih čimbenika te kreiranje učinkovitih trenažnih i drugih strategija za njihovo uklanjanje.

Smanjite rizik za nastanak ozljeda u sportu

Detaljnim proučavanjem znanstvene i stručne literature, vlastitim istraživanjima te suradnjom s drugim međunarodnim centrima izvrsnosti na području prevencije ozljeda, naš stručni tim kontinuirano razvija i dopunjava baterije testova za utvrđivanje promjenjivih čimbenika rizika za tipične ozljede u sportskim igrama, kao i učinkovite mjere za njihovo smanjenje ili uklanjanje.

Trenutno imamo razvijene protokole za utvrđivanje i modifikaciju čimbenika rizika za nastanak ozljeda u:

  • nogometu
  • rukometu
  • košarci
  • odbojci
  • tenisu.

Proces započinje provedbom specifičnoga dijagnostičkog postupka u trajanju od 60-90 minuta (screening), a završava interpretacijom rezultata i praktičnim poučavanjem odabranih preventivnih sadržaja. Također, sportaš putem posebne mobilne aplikacije dobije inicijalni program provedbe intervencije. Optimalno je da se taj proces ponavlja svakih šest mjeseci kako bi se utvrdili učinci preventivne intervencije te kako bi se oblikovala nova intervencija.

Zadnje dvije godine vrlo uspješno surađujem s profesorom Markovićem na regeneraciji, kondiciji i oporavku od ozljeda i bolova.

Bruno Petković - GNK Dinamo i Hrvatska nogometna reprezentacija

Rad s profesorom Goranom Markovićem bio je izuzetan – brz, kvalitetan i efikasan. Možemo biti ponosni što takvog stručnjaka imamo pored sebe.

Sandra Perković, bacačica diska, dvostruka osvajačica zlatne medalje na OI

Znanje i vještina profesora Markovića uvelike mi je pomogla tijekom karijere da se nakon ozljede ili bolnog stanja što prije i u što boljem tjelesnom stanju vratim na teren.

Arijan Ademi - GNK Dinamo i Makedonska nogometna reprezentacija

Motus Melior mi je višestruko pomogao u karijeri, kako u rehabilitaciji ozljeda iz kojih sam se vraćao još jači, tako i na kondicijskom planu te prehrani i regeneraciji.

Luka Šebetić, rukometaš (Tremblay en France)

Zahvaljujući Motus Melior timu, ozljeda leđa koja mi je ugrozila karijeru je iza mene, a istovremeno sam i unaprijedio funkcije kukova i trupa.

Damir Martin - veslač, dvostruki osvajač srebrne medalje na OI

Ozljede su, nažalost, sastavni dio profesionalnog sporta. Zato je važno uz sebe imati stručan tim poput ovoga profesora Markovića. Ugodna i lijepa atmosfera Motus Meliora, uz profesionalno i stručno osoblje, dobitna su kombinacija za brz oporavak.

Ivan Buljubašić - Olympiacos CFP i Hrvatska vaterpolska reprezentacija

S centrom Motus Melior i profesorom Markovićem surađujem 3 godine. Iznimno sam zadovoljan s dosadašnjom suradnjom jer su mi puno pomogli u oporavku od ozljeda i poboljšanju tjelesne spremnosti. Veselim se nastavku ove suradnje u budućnosti.

Filip Benković - Lester City F.C. i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Na preporuku menadžera, prije dvije godine sam započeo surađivati s profesorom Markovićem i centrom Motus Melior na području prevencije i liječenja ozljeda te kondicijske pripreme. Dosadašnjim dijelom suradnje sam iznimno zadovoljan. Svaka preporuka.

Matej Mitrović - Club Brugge KV i Hrvatska nogometna reprezentacija

Profesor Marković je osoba od mojeg osobnog povjerenja. Više od 6 godina traje suradnja s profesorom i Motus Melior timom, i svake godine dobiva nove dimenzije. To je u značajnoj mjeri doprinijelo mojem profesionalnom sportskom razvoju.

Filip Krovinović - West Bromwich Albion F.C.

S profesorom Markovićem i Motus Melior timom surađujem već 5 godina i uz njihovu pomoć sam danas tu gdje jesam.

Lovro Majer - GNK Dinamo i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Motus Melior d.o.o.

Europska unija | Zajedno do fondova EU
Operativni program konkurentnosti i kohezija
Eusopski strukturni i investicijski fondovi
ESIF financijski instrumenti
www.nivas.hr