Motus Melior
Izbornik

Usluge

Sportska izvedba i uspješnost

Kriteriji povratka sportu nakon ozljeda

Najznačajniji čimbenik rizika za većinu sportskih ozljeda jest prethodna ozljeda. Ako se vraćate sportu nakon rehabilitacije sportske ozljede, poduzmite sve što današnja znanost i praksa nudi te značajno smanjite rizik za ponavljanje ozljede.

Kako smanjiti rizik ponavljanja sportskih ozljeda?

Poznato je da sportaši teže što bržem povratku treningu i natjecanju nakon pretrpljene ozljede. S druge strane, svaki se sportaš pribojava da bi se prilikom povratka sportu mogla ponoviti ista ozljeda ili se dogoditi slična. Taj je strah opravdan, jer je stupanj ponovnoga ozljeđivanja nakon akutnih traumatskih sportskih ozljeda relativno visok i varira između 10% i 35%! To se posebice odnosi na mišićne ozljede (ozljede lista ili mišića stražnje strane bedra) te ozljede ligamenata koljena (ozljede prednjega križnog ili medijalnoga kolateralnog ligamenta) i gležnja (ozljede prednjega talofibularnog ligamenta).

Kako naći ravnotežu između brzoga povratka sportu i maksimalno smanjenoga rizika za ponovno ozljeđivanje? Odgovor na to pitanje nije jednoznačan i ovisi o većem broju čimbenika poput dobi i spola sportaša, prethodnih ozljeda, igračke pozicije i sl. Ono što olakšava donošenje racionalnih odluka u tom procesu jest uvođenje sustava objektivnih kriterija koji su prepoznati kao čimbenici rizika za ponavljanje ozljede.   

Naš stručni tim koristi najnovija znanstvena dostignuća i multidisciplinarni pristup koji uključuje anatomske, živčano-mišićne, psihološke te specifično-sportske kriterije povratka sportu.

Anatomski čimbenici uključuju stupanj cijeljenja ozlijeđenoga tkiva, a utvrđuje se slikovnom dijagnostikom. Živčano-mišićni čimbenici odnose se na pokretljivost zglobova, mišićnu jakost, snagu i izdržljivost, ravnotežu te živčano-mišićnu kontrolu rizičnih pokreta, a utvrđuju se biomehaničkom i kineziološkom dijagnostikom.

Tipični testovi koje koristimo u evaluaciji živčano-mišićnih čimbenika rizika su sljedeći:

  • izokinetičko koncentrično i ekscentrično testiranje izolirane jakosti mišića
  • izometričko testiranje eksplozivne jakosti i mišićne izdržljivosti mišića
  • biomehanička analiza objenožnih i jednonožnih skokova na platformi za mjerenje sile
  • testiranje statičke ravnoteže i stabilnosti gležnja na platformi za mjerenje sile
  • kinematička analiza trčanja.

Psihološki čimbenici odnose se na sportaševu subjektivnu percepciju spremnosti za povratak sportu, a utvrđuje se pomoću validiranih upitnika. Konačno, specifično-sportski čimbenici uključuju testove specifične kondicijske spremnosti (kineziološka dijagnostika) te dostignutu razinu specifičnoga opterećenja u sportskom treningu (npr. GPS tehnologija).

Proces započinje kliničkim pregledom i očitanjem nalaza slikovnih pretraga, nakon čega slijedi ispunjavanje uputnika te provedba kineziološke i biomehaničke dijagnostike. Temeljem svih prikupljenih i obrađenih rezultata, donosi se preporuka o spremnosti sportaša za povratak sportu. Pritom ta preporuka može biti:

  • Nastavak procesa rehabilitacije, s jasnim ciljevima i uputama
  • Povratak sportskom treningu smanjenim opterećenjem
  • Povratak punom sportskom treningu
  • Povratak sportskom natjecanju.

Kod težih ozljeda koje zahtijevaju višemjesečni oporavak, osim završnoga utvrđivanja kriterija za povratak sportu, provodi se i periodično testiranje odgovarajućih kriterija radi praćenja učinkovitosti procesa rehabilitacije.

Zadnje dvije godine vrlo uspješno surađujem s profesorom Markovićem na regeneraciji, kondiciji i oporavku od ozljeda i bolova.

Bruno Petković - GNK Dinamo i Hrvatska nogometna reprezentacija

Rad s profesorom Goranom Markovićem bio je izuzetan – brz, kvalitetan i efikasan. Možemo biti ponosni što takvog stručnjaka imamo pored sebe.

Sandra Perković, bacačica diska, dvostruka osvajačica zlatne medalje na OI

Znanje i vještina profesora Markovića uvelike mi je pomogla tijekom karijere da se nakon ozljede ili bolnog stanja što prije i u što boljem tjelesnom stanju vratim na teren.

Arijan Ademi - GNK Dinamo i Makedonska nogometna reprezentacija

Motus Melior mi je višestruko pomogao u karijeri, kako u rehabilitaciji ozljeda iz kojih sam se vraćao još jači, tako i na kondicijskom planu te prehrani i regeneraciji.

Luka Šebetić, rukometaš (Tremblay en France)

Zahvaljujući Motus Melior timu, ozljeda leđa koja mi je ugrozila karijeru je iza mene, a istovremeno sam i unaprijedio funkcije kukova i trupa.

Damir Martin - veslač, dvostruki osvajač srebrne medalje na OI

Ozljede su, nažalost, sastavni dio profesionalnog sporta. Zato je važno uz sebe imati stručan tim poput ovoga profesora Markovića. Ugodna i lijepa atmosfera Motus Meliora, uz profesionalno i stručno osoblje, dobitna su kombinacija za brz oporavak.

Ivan Buljubašić - Olympiacos CFP i Hrvatska vaterpolska reprezentacija

S centrom Motus Melior i profesorom Markovićem surađujem 3 godine. Iznimno sam zadovoljan s dosadašnjom suradnjom jer su mi puno pomogli u oporavku od ozljeda i poboljšanju tjelesne spremnosti. Veselim se nastavku ove suradnje u budućnosti.

Filip Benković - Lester City F.C. i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Na preporuku menadžera, prije dvije godine sam započeo surađivati s profesorom Markovićem i centrom Motus Melior na području prevencije i liječenja ozljeda te kondicijske pripreme. Dosadašnjim dijelom suradnje sam iznimno zadovoljan. Svaka preporuka.

Matej Mitrović - Club Brugge KV i Hrvatska nogometna reprezentacija

Profesor Marković je osoba od mojeg osobnog povjerenja. Više od 6 godina traje suradnja s profesorom i Motus Melior timom, i svake godine dobiva nove dimenzije. To je u značajnoj mjeri doprinijelo mojem profesionalnom sportskom razvoju.

Filip Krovinović - West Bromwich Albion F.C.

S profesorom Markovićem i Motus Melior timom surađujem već 5 godina i uz njihovu pomoć sam danas tu gdje jesam.

Lovro Majer - GNK Dinamo i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Motus Melior d.o.o.

Europska unija | Zajedno do fondova EU
Operativni program konkurentnosti i kohezija
Eusopski strukturni i investicijski fondovi
ESIF financijski instrumenti
www.nivas.hr