Motus Melior
Izbornik

Usluge

Fitnes, zdravlje i dugovječnost

Utvrđivanje biološke dobi, fitnesa i zdravstvenih rizika

Želite li u manje od dva sata saznati starite li prebrzo i, ako da, zašto? Želite li pritom saznati i promjenjive čimbenike rizika obolijevanja od kroničnih bolesti te razinu Vašega fitnesa? Konačno, želite li temeljem tih spoznaja usporiti proces starenja i smanjiti rizik za obolijevanje? Ako su vaši odgovori potvrdni, stručni tim Motus Melior tu je da Vam pomogne da to i ostvarite.

Biomarkeri starenja

Starenje je progresivno propadanje fizioloških funkcija s povećanjem dobi, praćeno povećanim rizikom nastanka kroničnih bolesti i smrtnosti. Za proces starenja bitno je istaknuti da je:

 • kronološka dob relativno loš pokazatelj starenja našega organizma
 • čak 70% interindividualnih razlika u procesu starenja objašnjivo okolinskim čimbenicima koji su podložni promjenama.

Stoga već neko vrijeme traje znanstvena „potraga“ za vjerodostojnim biomarkerima starenja, kao i intervencijama koje usporavaju starenje. Trenutno u svijetu ne postoji marker starenja za koji bismo mogli reći da predstavlja „zlatni standard“. Budući da različiti organski sustavi čovjeka mogu starjeti različitim tempom, važno je prikupiti i sagledati veći broj biomarkera starenja, kao i promjenjivih čimbenika vezanih uz ponašanje i stil života pojedinca, koji utječu na tempo starenja.

Što je fitnes i zašto je važno biti fit?

Fitnes (tjelesna spremnost) predstavlja skup sposobnosti i osobina koje nam omogućuju obavljanje dnevnih tjelesno zahtjevnih aktivnosti bez poteškoća i umora. Razina fitnesa je ponajbolji pokazatelj čovjekova tjelesnog zdravlja.

Fitnes čine sljedeće sastavnice:

 • morfološka sastavnica – građa i sastav tijela te fleksibilnost mekih tkiva
 • mišićna sastavnica – mišićni fitnes (jakost, snaga i izdržljivost mišića)
 • motorička sastavnica – ravnoteža i koordinacija
 • srčano-dišna sastavnica – aerobni fitnes (aerobna izdržljivost)
 • metabolička sastavnica – razina masti i šećera u krvi koja govori o metabolizmu masti i ugljikohidrata.

Biti fit znači imati natprosječno dobre rezultate u prve četiri sastavnice fitnesa u odnosu na svoje vršnjake te normalnu razinu masti i šećera u krvi. Primjerice, postoje čvrsti znanstveni dokazi da biti među 25% najboljih u populaciji vršnjaka u aerobnom i mišićnom fitnesu znači dugoročno smanjiti rizik prerane smrtnosti (smrtnosti prije životne dobi u kojoj se smrt očekuje) za čak 50%! Uz dobro razvijen mišićni i aerobni fitnes te urednu krvnu sliku, vrlo je važno imati i dobru pokretljivost zglobova i kralježnice, dobru kontrolu pokreta i tjelesnoga držanja te skladno oblikovano tijelo.

Zdravstveni čimbenici rizika

Kronične su bolesti vodeći uzrok prerane smrtnosti i funkcijske nesposobnosti u Hrvatskoj i svijetu. Ovamo se prije svega ubrajaju bolesti srca i krvnih žila, različite vrste karcinoma, kronične bolesti dišnoga sustava, dijabetes i degenerativne mišićno-koštane bolesti.

Znanstveno su potvrđena brojna obilježja i osobine koje povećavaju vjerojatnost obolijevanja od kroničnih bolesti, a nazivamo ih zdravstvenim čimbenicima rizika. Posebice su nam zanimljivi:

 • promjenjivi zdravstveni čimbenici rizika vezani uz naše ponašanje i stil života (pušenje, konzumacija alkohola, tjelesna neaktivnost, razina fitnesa i prehrana) te
 • biomedicinski zdravstveni čimbenici rizika (povišeni krvni tlak, dislipidemija, prekomjerna tjelesna težina), koji su pod izravnim utjecajem čimbenika rizika vezanih uz ponašanje i stil života pojedinca.

Interesantna je činjenica da se promjenjivi zdravstveni čimbenici rizika uvelike preklapaju s čimbenicima odgovornima za prerano starenje našega organizma. To znači da je promjenom našega ponašanja i životnoga stila moguće istovremeno biološki „pomladiti“ organizam i smanjiti rizik za obolijevanje od kroničnih bolesti.

Saznajte svoju biološku dob, razinu fitnesa i zdravstvene čimbenike rizika

Stručni je tim centra Motus Melior, pod vodstvom prof. dr. sc. Gorana Markovića, ujedinio postojeće spoznaje iz područja starenja, metoda za usporavanje starenja (engl. anti-aging), primarne prevencije kroničnih bolesti i treninga fitnesa te razvio jedinstven sustav za vjerodostojnu procjenu starenja organizma (Body Age), ali i za procjenu promjenjivih čimbenika u pozadini prebrzoga starenja, koji povećavaju rizik za nastanak kroničnih bolesti.

Proces započinje detaljnom dvosatnom dijagnostikom koja uključuje:

 • osobnu i obiteljsku anamnezu
 • prikupljanje podataka o životnom stilu i navikama pojedinca (konzumacija cigareta i alkohola, razina tjelesne aktivnosti, razina izloženosti stresu, trenažno iskustvo, kvaliteta sna, prehrana)
 • krvne pretrage
 • mjerenje svih sastavnica fitnesa (morfološka, motorička, mišićna, metabolička i srčano-dišna)
 • analizu funkcije autonomnog živčanog sustava
 • utvrđivanje mentalne dobrobiti i emocionalnog stanja.

Prikupljene se informacije obrađuju posebnim statističkim metodama koje omogućuju određivanje tjelesne-biološke dobi osobe – „Body Age“, razine tjelesne spremnosti (fitnesa) i zdravstvenih čimbenika rizika. Dobiveni rezultati predstavljaju polaznu osnovu za planiranje, provedbu i nadzor personalizirane intervencije usmjerene prema optimizaciji zdravlja, forme i usporavanju starenja koja uključuje promjenu onih životnih navika koje najviše doprinose prebrzom starenju. Nakon šest mjeseci provedbe personalizirane intervencije, prethodno opisani dijagnostički postupak ponavlja se kako bi se utvrdili učinci intervencije.

Zadnje dvije godine vrlo uspješno surađujem s profesorom Markovićem na regeneraciji, kondiciji i oporavku od ozljeda i bolova.

Bruno Petković - GNK Dinamo i Hrvatska nogometna reprezentacija

Rad s profesorom Goranom Markovićem bio je izuzetan – brz, kvalitetan i efikasan. Možemo biti ponosni što takvog stručnjaka imamo pored sebe.

Sandra Perković, bacačica diska, dvostruka osvajačica zlatne medalje na OI

Znanje i vještina profesora Markovića uvelike mi je pomogla tijekom karijere da se nakon ozljede ili bolnog stanja što prije i u što boljem tjelesnom stanju vratim na teren.

Arijan Ademi - GNK Dinamo i Makedonska nogometna reprezentacija

Motus Melior mi je višestruko pomogao u karijeri, kako u rehabilitaciji ozljeda iz kojih sam se vraćao još jači, tako i na kondicijskom planu te prehrani i regeneraciji.

Luka Šebetić, rukometaš (Tremblay en France)

Zahvaljujući Motus Melior timu, ozljeda leđa koja mi je ugrozila karijeru je iza mene, a istovremeno sam i unaprijedio funkcije kukova i trupa.

Damir Martin - veslač, dvostruki osvajač srebrne medalje na OI

Ozljede su, nažalost, sastavni dio profesionalnog sporta. Zato je važno uz sebe imati stručan tim poput ovoga profesora Markovića. Ugodna i lijepa atmosfera Motus Meliora, uz profesionalno i stručno osoblje, dobitna su kombinacija za brz oporavak.

Ivan Buljubašić - Olympiacos CFP i Hrvatska vaterpolska reprezentacija

S centrom Motus Melior i profesorom Markovićem surađujem 3 godine. Iznimno sam zadovoljan s dosadašnjom suradnjom jer su mi puno pomogli u oporavku od ozljeda i poboljšanju tjelesne spremnosti. Veselim se nastavku ove suradnje u budućnosti.

Filip Benković - Lester City F.C. i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Na preporuku menadžera, prije dvije godine sam započeo surađivati s profesorom Markovićem i centrom Motus Melior na području prevencije i liječenja ozljeda te kondicijske pripreme. Dosadašnjim dijelom suradnje sam iznimno zadovoljan. Svaka preporuka.

Matej Mitrović - Club Brugge KV i Hrvatska nogometna reprezentacija

Profesor Marković je osoba od mojeg osobnog povjerenja. Više od 6 godina traje suradnja s profesorom i Motus Melior timom, i svake godine dobiva nove dimenzije. To je u značajnoj mjeri doprinijelo mojem profesionalnom sportskom razvoju.

Filip Krovinović - West Bromwich Albion F.C.

S profesorom Markovićem i Motus Melior timom surađujem već 5 godina i uz njihovu pomoć sam danas tu gdje jesam.

Lovro Majer - GNK Dinamo i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Motus Melior d.o.o.

Europska unija | Zajedno do fondova EU
Operativni program konkurentnosti i kohezija
Eusopski strukturni i investicijski fondovi
ESIF financijski instrumenti
www.nivas.hr