Motus Melior
Izbornik

MM LAB

Motus Melior Lab

Motus Melior Lab (MM lab) predstavlja zasebnu funkcionalnu cjelinu centra Motus Melior koji podupire rad svih ostalih cjelina, a sastoji od četiri organizacijska odjela: odjela za fiziološku i sportsko-medicinsku dijagnostiku, odjela za biomehaničku dijagnostiku, odjela za kinantropometrijsku i nutricionističku dijagnostiku i odjela za kineziološku dijagnostiku.

Odjel za fiziološku i sportsko-medicinsku dijagnostiku

Odjel je opremljen suvremenim pokretnim sagom (HP Cosmos), bicikl-ergometrom (Ergoline), kardio-pulmonarnom jedinicom s EKG-om (Quark, Cosmed), laktat-metrom (HP Cosmos), mobilnim indirektnim kalorimetrom (BodyGem) i dijagnostičkim ultrazvukom (Esaote). Primarna namjena ovoga laboratorijskog odjela jest spiroergometrijsko testiranje te mjerenje metabolizma u mirovanju opće i sportske populacije. Rezultati spiroergometrijskoga testiranja pokazuju razinu razvijenosti aerobnoga fitnesa (maksimalni primitak kisika) i anaerobnoga radnoga kapaciteta te omogućuju određivanje individualnih zona opterećenja u treningu izdržljivosti. 

U okviru ovog odjela provodi se i ultrazvučna dijagnostika mišića i tetiva zdravih sportaša radi utvrđivanja rizika za nastanak mišićnih i tetivnih ozljeda, kao i ultrazvučna dijagnostika lokomotornoga sustava pacijenata. 

Odjel za biomehaničku dijagnostiku

Odjel je opremljen izokinetičkim dinamometrom (Biodex), dinamometrom za mjerenje jakosti i izdržljivosti mišića trupa (S2P), bilateralnom platformom za mjerenje sile reakcije podloge (Kistler), optoelektroničkim sustavom za analizu hodanja i trčanja (Optogait), inercijskim senzorima (S2P) te 6-kanalnim sustavom za elektromiografiju (Noraxon). Unutar ovoga odjela provode se sljedeća mjerenja i analize:

• izokinetičko mjerenje mišićnih funkcija nogu, kukova, ramena i ruku

• izometričko mjerenje jakosti i izdržljivosti mišića trupa

• mjerenje statične ravnoteže i stabilnosti gležnja

• mjerenje eksplozivne (odrazne) snage nogu

• kinematička analiza hoda i trčanja

• biomehanička analiza doskoka.

Odjel za kinantropometrijsku i nutricionističku dijagnostiku

Odjel je opremljen profesionalnim antropometrijskim priborom i kaliperom, medicinskom vagom s visinomjerom (Seca) i multifrekvencijskom bioeletričnom impendancijom (Tanita). Omogućava analizu građe i sastava tijela po 4-komponentnom modelu (tjelesna mast, mišićna masa, skeletna masa, voda), uključujući i regionalnu distribuciju mišićne mase i tjelesne masti. 

Uz navedeno, u okviru ovog odjela provodi se detaljna analiza prehrambenih navika i nutricionističkog statusa sportaša i opće populacije primjenom znanstveno utemeljene mrežne aplikacije, razvijene u suradnji s vodećim svjetskim sveučilištima poput Harvarda i Princetona.

Odjel za kineziološku dijagnostiku

Odjel je opremljen bežičnim setom infracrvenih foto-stanica za mjerenje sprinta (Brower Timing System), profesionalnim radarom za mjerenje ubrzanja i brzine (Stalker), optoelektroničkim sustavom za analizu skokova (Optojump), bežičnim svjetlosnim sustavom za analizu brzine reakcije i agilnosti (FITLIGHT Trainer) i pneumatskim trenažerima za brzo i sigurno mjerenje maksimalne jakosti nogu i gornjega dijela tijela (Keiser). U okviru ovoga odjela provode se mjerenja:

• ubrzanja i maksimalne brzine (sprint)

• brzine reakcije, brzine promjene smjera kretanja i agilnosti

• cikličke brzine nogu

• eksplozivne i elastične snage nogu

• dinamičke ravnoteže

• maksimalne jakosti nogu i gornjega dijela tijela.

Primjena rezultata dijagnostike u MM Lab-u

Temeljem podataka prikupljenih u okviru navedena četiri dijagnostička odjela, naš stručni tim može objektivno utvrditi sljedeće:

• biološku dob, razinu fitnesa te zdravstvene rizike odraslih osoba

• temeljnu i specifičnu tjelesnu spremnost sportaša

• poznate promjenjive čimbenike rizika za nastanak sportskih ozljeda

• nedostatke u motoričkim funkcijama kod pacijenata s ozljedama ili bolnim sindromima te pratiti proces rehabilitacije po fazama sve do povratka sportskim ili svakodnevnim životnim aktivnostima

• spremnost sportaša za siguran povratak sportu nakon provedene rehabilitacije.

Zadnje dvije godine vrlo uspješno surađujem s profesorom Markovićem na regeneraciji, kondiciji i oporavku od ozljeda i bolova.

Bruno Petković - GNK Dinamo i Hrvatska nogometna reprezentacija

Rad s profesorom Goranom Markovićem bio je izuzetan – brz, kvalitetan i efikasan. Možemo biti ponosni što takvog stručnjaka imamo pored sebe.

Sandra Perković, bacačica diska, dvostruka osvajačica zlatne medalje na OI

Znanje i vještina profesora Markovića uvelike mi je pomogla tijekom karijere da se nakon ozljede ili bolnog stanja što prije i u što boljem tjelesnom stanju vratim na teren.

Arijan Ademi - GNK Dinamo i Makedonska nogometna reprezentacija

Motus Melior mi je višestruko pomogao u karijeri, kako u rehabilitaciji ozljeda iz kojih sam se vraćao još jači, tako i na kondicijskom planu te prehrani i regeneraciji.

Luka Šebetić, rukometaš (Tremblay en France)

Zahvaljujući Motus Melior timu, ozljeda leđa koja mi je ugrozila karijeru je iza mene, a istovremeno sam i unaprijedio funkcije kukova i trupa.

Damir Martin - veslač, dvostruki osvajač srebrne medalje na OI

Ozljede su, nažalost, sastavni dio profesionalnog sporta. Zato je važno uz sebe imati stručan tim poput ovoga profesora Markovića. Ugodna i lijepa atmosfera Motus Meliora, uz profesionalno i stručno osoblje, dobitna su kombinacija za brz oporavak.

Ivan Buljubašić - Olympiacos CFP i Hrvatska vaterpolska reprezentacija

S centrom Motus Melior i profesorom Markovićem surađujem 3 godine. Iznimno sam zadovoljan s dosadašnjom suradnjom jer su mi puno pomogli u oporavku od ozljeda i poboljšanju tjelesne spremnosti. Veselim se nastavku ove suradnje u budućnosti.

Filip Benković - Lester City F.C. i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Na preporuku menadžera, prije dvije godine sam započeo surađivati s profesorom Markovićem i centrom Motus Melior na području prevencije i liječenja ozljeda te kondicijske pripreme. Dosadašnjim dijelom suradnje sam iznimno zadovoljan. Svaka preporuka.

Matej Mitrović - Club Brugge KV i Hrvatska nogometna reprezentacija

Profesor Marković je osoba od mojeg osobnog povjerenja. Više od 6 godina traje suradnja s profesorom i Motus Melior timom, i svake godine dobiva nove dimenzije. To je u značajnoj mjeri doprinijelo mojem profesionalnom sportskom razvoju.

Filip Krovinović - West Bromwich Albion F.C.

S profesorom Markovićem i Motus Melior timom surađujem već 5 godina i uz njihovu pomoć sam danas tu gdje jesam.

Lovro Majer - GNK Dinamo i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Motus Melior d.o.o.

Europska unija | Zajedno do fondova EU
Operativni program konkurentnosti i kohezija
Eusopski strukturni i investicijski fondovi
ESIF financijski instrumenti
www.nivas.hr