Motus Melior
Izbornik

Usluge

Sportske i traumatske ozljede

Ozljede tetive stražnjičnih (glutealnih) mišića

Ozlijedili ste se tijekom bavljenja sportom, rekreacijom ili u svakodnevnom životu? Naš stručni tim osteopata, fizioterapeuta i kineziterapeuta, u suradnji s vodećim hrvatskim liječnicima, ima višegodišnje iskustvo i visoku uspješnost u konzervativnom i poslijeoperativnom liječenju sportskih i traumatskih ozljeda.

Saznaj više

Ozljede tetiva stražnjičnih mišića (m. gluteus maximus, m. gluteus medius, m. gluteus minimus) najviše su prisutne kod tjelesno neaktivnih žena srednje dobi, premda se znaju javljati i kod trkača na srednje i duge pruge. Razlikujemo akutne i kronične ozljede glutealnih tetiva. Među akutne ozljede ubrajaju se rupture tetive srednjega stražnjičnog mišića i akutni glutealni tendinitis. Kronične ozljede nazivamo glutealnom tendinopatijom. Dijagnoza i prognoza ozljeda tetiva glutealnih mišića temelji se na kombinaciji rezultata anamneze, kliničkoga i ultrazvučnoga pregleda, pri čemu je vrlo važno klinički pregled upotpuniti detaljnom dijagnostikom izolirane i integralne funkcije mišića i cijeloga kinetičkog lanca.

Rupture i tendinitisi glutealnih tetiva se, u pravilu, liječe konzervativno, pri čemu je u prvoj fazi nužno rasterećenje tetive i fizikalna terapija usmjerena prema smanjenju boli i upale, nakon čega slijedi strukturirana kineziterapija i progresivan prijelaz u svakodnevne aktivnosti.

Većina kroničnih glutealnih tendinopatija nastaje uslijed neadekvatnoga liječenja akutne ozljede i uspješno se liječi konzervativno, pri čemu kineziterapija i ergonomija predstavljaju glavni klinički „alat“ u procesu rehabilitacije. Pritom je ključno smanjiti kompresijska opterećenja na veliki trohanter te uspostaviti ravnotežu između sposobnosti tetive da tolerira stres i količine primijenjenoga stresa. Uz kineziterapiju, u liječenju ozljeda tetiva naš tim stručnjaka primjenjuje i osteopatiju, akupunkturu, terapiju udarnim valom te ciljane savjete glede izbjegavanja naglašenih kompresijskih opterećenja hvatišta glutealnih tetiva na veliki trohanter.

Kronične glutealne tendinopatije ponekad zahtijevaju prekid sportske ili rekreacijske aktivnosti koja pojačava simptome te provedbu nadzirane funkcionalne rehabilitacije. S druge strane, u dosta je slučajeva moguće provoditi proces rehabilitacije glutealne tendinopatije bez nužnoga prekida procesa treniranja.

Kako Vam naš stručni tim može pomoći?

  • U suradnji s iskusnim ortopedom, postavit ćemo jasnu dijagnozu i procijeniti realno vrijeme povratka sportskom treningu ili svakodnevnim aktivnostima.
  • Izradit ćemo individualni plan rehabilitacije te ga provesti tako da maksimalno smanjimo rizik za ponovno ozljeđivanje.
  • Educirat ćemo vas kako smanjiti kompresijska opterećenja na tetivu te kako uspostaviti ravnotežu između sposobnosti tetive da tolerira stres i količine primijenjenoga stresa.
  • Primjenom funkcionalnih kriterija i praćenjem simptoma nadzirat ćemo tijek Vaše rehabilitacije i određivati optimalno vrijeme prijelaza u iduću fazu rehabilitacije sve do povratka treningu ili svakodnevnim životnim aktivnostima.

Zadnje dvije godine vrlo uspješno surađujem s profesorom Markovićem na regeneraciji, kondiciji i oporavku od ozljeda i bolova.

Bruno Petković - GNK Dinamo i Hrvatska nogometna reprezentacija

Rad s profesorom Goranom Markovićem bio je izuzetan – brz, kvalitetan i efikasan. Možemo biti ponosni što takvog stručnjaka imamo pored sebe.

Sandra Perković, bacačica diska, dvostruka osvajačica zlatne medalje na OI

Znanje i vještina profesora Markovića uvelike mi je pomogla tijekom karijere da se nakon ozljede ili bolnog stanja što prije i u što boljem tjelesnom stanju vratim na teren.

Arijan Ademi - GNK Dinamo i Makedonska nogometna reprezentacija

Motus Melior mi je višestruko pomogao u karijeri, kako u rehabilitaciji ozljeda iz kojih sam se vraćao još jači, tako i na kondicijskom planu te prehrani i regeneraciji.

Luka Šebetić, rukometaš (Tremblay en France)

Zahvaljujući Motus Melior timu, ozljeda leđa koja mi je ugrozila karijeru je iza mene, a istovremeno sam i unaprijedio funkcije kukova i trupa.

Damir Martin - veslač, dvostruki osvajač srebrne medalje na OI

Ozljede su, nažalost, sastavni dio profesionalnog sporta. Zato je važno uz sebe imati stručan tim poput ovoga profesora Markovića. Ugodna i lijepa atmosfera Motus Meliora, uz profesionalno i stručno osoblje, dobitna su kombinacija za brz oporavak.

Ivan Buljubašić - Olympiacos CFP i Hrvatska vaterpolska reprezentacija

S centrom Motus Melior i profesorom Markovićem surađujem 3 godine. Iznimno sam zadovoljan s dosadašnjom suradnjom jer su mi puno pomogli u oporavku od ozljeda i poboljšanju tjelesne spremnosti. Veselim se nastavku ove suradnje u budućnosti.

Filip Benković - Lester City F.C. i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Na preporuku menadžera, prije dvije godine sam započeo surađivati s profesorom Markovićem i centrom Motus Melior na području prevencije i liječenja ozljeda te kondicijske pripreme. Dosadašnjim dijelom suradnje sam iznimno zadovoljan. Svaka preporuka.

Matej Mitrović - Club Brugge KV i Hrvatska nogometna reprezentacija

Profesor Marković je osoba od mojeg osobnog povjerenja. Više od 6 godina traje suradnja s profesorom i Motus Melior timom, i svake godine dobiva nove dimenzije. To je u značajnoj mjeri doprinijelo mojem profesionalnom sportskom razvoju.

Filip Krovinović - West Bromwich Albion F.C.

S profesorom Markovićem i Motus Melior timom surađujem već 5 godina i uz njihovu pomoć sam danas tu gdje jesam.

Lovro Majer - GNK Dinamo i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Motus Melior d.o.o.

Europska unija | Zajedno do fondova EU
Operativni program konkurentnosti i kohezija
Eusopski strukturni i investicijski fondovi
ESIF financijski instrumenti
www.nivas.hr