Motus Melior
Izbornik

Usluge

Sportske i traumatske ozljede

Ozljede Ahilove tetive

Ozlijedili ste se tijekom bavljenja sportom, rekreacijom ili u svakodnevnom životu? Naš stručni tim osteopata, fizioterapeuta i kineziterapeuta, u suradnji s vodećim hrvatskim liječnicima, ima višegodišnje iskustvo i visoku uspješnost u konzervativnom i poslijeoperativnom liječenju sportskih i traumatskih ozljeda.

Saznaj više

Ozljede Ahilove tetive (AT) specifične su za sportove u kojima dominiraju trkačke i skakačke aktivnosti, premda se mogu javiti i kod tjelesno neaktivnih osoba. Razlikujemo akutne i kronične ozljede AT. Među akutne ozljede ubrajaju se nepotpuna i potpuna ruptura AT, paratendinitis i tendinitis AT. Kronične ozljede AT nazivamo tendinopatijama te razikujemo insercijsku i neinsercijsku tendinopatiju AT. Dijagnoza i prognoza ozljeda AT temelji se na kombinaciji rezultata anamneze, kliničkoga i ultrazvučnoga pregleda, pri čemu je vrlo važno klinički pregled upotpuniti detaljnom dijagnostikom izolirane i integralne funkcije mišića i cijeloga kinetičkog lanca. 

 Potpuna se ruptura AT kod sportaša liječi operativnim putem, nakon čega slijedi poslijeoperativna rehabilitacija u trajanju od 6-9 mjeseci. Kod opće se populacije zna primjenjivati i imobilizacija u posebnoj čizmi te konzervativno liječenje rupture AT. Nepotpune rupture, upale ovojnice AT (paratendinitis) te upale same AT (tendinitis) liječe se konzervativno, pri čemu je u prvoj fazi nužno rasterećenje tetive i fizikalna terapija usmjerena prema smanjenju boli i upale, nakon čega slijedi strukturirana kineziterapija i progresivan prijelaz u sportski ili rekreacijski trening. 

 Većina kroničnih tendinopatija AT nastaje uslijed neadekvatnoga liječenja akutne ozljede i uspješno se liječi konzervativnim načinom, pri čemu je kineziterapija glavni klinički „alat“ u procesu rehabilitacije. Pritom je ključno uspostaviti ravnotežu između sposobnosti tetive da tolerira stres i količine primijenjenoga stresa. Uz kineziterapiju, u liječenju ozljeda tetiva naš tim stručnjaka primjenjuje i osteopatiju, akupunkturu, terapiju udarnim valom te modifikaciju kompresijskih opterećenja silikonskim ulošcima za obuću.

 Kronične tendinopatije AT ponekad zahtijevaju prekid sportske ili rekreacijske aktivnosti koja pojačava simptome te provedbu nadzirane funkcionalne rehabilitacije. S druge strane, u dosta je slučajeva moguće provoditi proces rehabilitacije tendinopatije AT bez nužnoga prekida procesa treniranja. 

 Kako Vam naš stručni tim može pomoći? 

  • U suradnji s iskusnim ortopedom, postavit ćemo jasnu dijagnozu i procijeniti realno vrijeme povratka sportskom treningu ili svakodnevnim aktivnostima.
  • Izradit ćemo individualni plan rehabilitacije te ga provesti tako da smanjimo rizik za ponovno ozljeđivanje.
  • Educirat ćemo vas kako smanjiti kompresijska opterećenja na tetivu te kako uspostaviti ravnotežu između sposobnosti tetive da tolerira stres i količine primijenjenoga stresa.
  • Primjenom funkcionalnih kriterija i praćenjem simptoma nadzirat ćemo tijek Vaše rehabilitacije i određivati optimalno vrijeme prijelaza u novu fazu rehabilitacije sve do povratka treningu ili svakodnevnim životnim aktivnostima. 

Zadnje dvije godine vrlo uspješno surađujem s profesorom Markovićem na regeneraciji, kondiciji i oporavku od ozljeda i bolova.

Bruno Petković - GNK Dinamo i Hrvatska nogometna reprezentacija

Rad s profesorom Goranom Markovićem bio je izuzetan – brz, kvalitetan i efikasan. Možemo biti ponosni što takvog stručnjaka imamo pored sebe.

Sandra Perković, bacačica diska, dvostruka osvajačica zlatne medalje na OI

Znanje i vještina profesora Markovića uvelike mi je pomogla tijekom karijere da se nakon ozljede ili bolnog stanja što prije i u što boljem tjelesnom stanju vratim na teren.

Arijan Ademi - GNK Dinamo i Makedonska nogometna reprezentacija

Motus Melior mi je višestruko pomogao u karijeri, kako u rehabilitaciji ozljeda iz kojih sam se vraćao još jači, tako i na kondicijskom planu te prehrani i regeneraciji.

Luka Šebetić, rukometaš (Tremblay en France)

Zahvaljujući Motus Melior timu, ozljeda leđa koja mi je ugrozila karijeru je iza mene, a istovremeno sam i unaprijedio funkcije kukova i trupa.

Damir Martin - veslač, dvostruki osvajač srebrne medalje na OI

Ozljede su, nažalost, sastavni dio profesionalnog sporta. Zato je važno uz sebe imati stručan tim poput ovoga profesora Markovića. Ugodna i lijepa atmosfera Motus Meliora, uz profesionalno i stručno osoblje, dobitna su kombinacija za brz oporavak.

Ivan Buljubašić - Olympiacos CFP i Hrvatska vaterpolska reprezentacija

S centrom Motus Melior i profesorom Markovićem surađujem 3 godine. Iznimno sam zadovoljan s dosadašnjom suradnjom jer su mi puno pomogli u oporavku od ozljeda i poboljšanju tjelesne spremnosti. Veselim se nastavku ove suradnje u budućnosti.

Filip Benković - Lester City F.C. i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Na preporuku menadžera, prije dvije godine sam započeo surađivati s profesorom Markovićem i centrom Motus Melior na području prevencije i liječenja ozljeda te kondicijske pripreme. Dosadašnjim dijelom suradnje sam iznimno zadovoljan. Svaka preporuka.

Matej Mitrović - Club Brugge KV i Hrvatska nogometna reprezentacija

Profesor Marković je osoba od mojeg osobnog povjerenja. Više od 6 godina traje suradnja s profesorom i Motus Melior timom, i svake godine dobiva nove dimenzije. To je u značajnoj mjeri doprinijelo mojem profesionalnom sportskom razvoju.

Filip Krovinović - West Bromwich Albion F.C.

S profesorom Markovićem i Motus Melior timom surađujem već 5 godina i uz njihovu pomoć sam danas tu gdje jesam.

Lovro Majer - GNK Dinamo i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Motus Melior d.o.o.

Europska unija | Zajedno do fondova EU
Operativni program konkurentnosti i kohezija
Eusopski strukturni i investicijski fondovi
ESIF financijski instrumenti
www.nivas.hr