Motus Melior
Izbornik

Usluge

Sportske i traumatske ozljede

Akutna i kronična bol u preponskoj regiji

Ozlijedili ste se tijekom bavljenja sportom, rekreacijom ili u svakodnevnom životu? Naš stručni tim osteopata, fizioterapeuta i kineziterapeuta, u suradnji s vodećim hrvatskim liječnicima, ima višegodišnje iskustvo i visoku uspješnost u konzervativnom i poslijeoperativnom liječenju sportskih i traumatskih ozljeda.

Saznaj više

U najvećem broju slučajeva akutne ozljede preponske regije uključuju istegnuće ili rupturu aduktora ili fleksora kuka. Njihova dijagnoza, prognoza i liječenje opisani su u kategoriji "Mišićne ozljede".

Za razliku od akutnih ozljeda, u pozadini kronične preponske boli može biti više čimbenika odgovornih za nastanak boli. Tipična podjela kronične preponske boli uključuje sljedeće:

(a)   preponska bol vezana uz aduktore kuka (tendinopatija dugačkoga mišića primicača; m.adductor longus),

(b)   preponska bol vezanu uz iliopsoas (tendinopatija iliopsoasa),

(c)   preponska bol vezana uz pubičnu kost (osteitis pubis, edem pubične kosti, oštećenje pubične aponeuroze),

(d)   preponska bol vezana uz ingvinalno područje (slabost stražnjeg zida ingvinalnoga kanala ili ingvinalna hernija),

(e)   preponska bol vezana uz patologiju kuka.

Dijagnoza kronične preponske boli kompleksna je i temelji se na anamnezi, kliničkom pregledu, dinamičkom ultrazvuku ingvinalne regije i magnentskoj rezonanciji zdjelice. Liječenje ovisi o postavljenoj dijagnozi te može biti konzervativno ili operativno.

Kronična preponska bol vezana uz aduktore kuka, iliopsoas i pubičnu kost liječi se konzervativno, pri čemu to liječenje uključuje osteopatiju, fizikalnu terapiju, akupunkturu te kineziterapiju. Trajanje konzervativnoga liječenja navedenih kategorija preponske boli traje 3-12 tjedana.

Kod kronične preponske boli vezane uz ingvinalno područje i patologiju kuka, liječenje je u većini slučajeva također konzervativno (osteopatija, fizikalna terapija, akupunktura i kineziterapija). Ako nakon osam tjedana konzervativnoga liječenja klinička slika i simptomi ostanu nepromijenjeni, pristupa se operativnom liječenju ingvinalnoga kanala (kod kronične preponske boli vezane uz ingvinalnu herniju ili slabost stražnjeg zida ingvinalnoga kanala) ili artroskopiji kuka (npr. kod rupture vezivnohrskavičnoga prstena i femoroacetabularnoga sindroma sraza).

Naš stručni tim ima veliko iskustvo i odlične rezultate u konzervativnom i poslijeoperativnom liječenju preponske boli u sportu. Posebno ističemo visoku uspješnost u konzervativnom liječenju kompleksnih kroničnih slučajeva preponske boli u nogometaša, po čemu smo međunarodno prepoznati.

Kako Vam naš stručni tim može pomoći?

  • U suradnji s iskusnim radiologom, postavit ćemo jasnu dijagnozu, odabrati optimalnu metodu liječenja i procijeniti realno vrijeme povratka sportskom treningu i natjecanju.
  • Izradit ćemo individualni plan rehabilitacije te ga provesti tako da maksimalno smanjimo rizik za ponovno ozljeđivanje.
  • Primjenom funkcionalnih i radioloških kriterija te praćenjem simptoma nadzirat ćemo tijek Vaše rehabilitacije i određivati optimalno vrijeme prijelaza u iduću fazu rehabilitacije sve do povratka treningu i natjecanju.

Zadnje dvije godine vrlo uspješno surađujem s profesorom Markovićem na regeneraciji, kondiciji i oporavku od ozljeda i bolova.

Bruno Petković - GNK Dinamo i Hrvatska nogometna reprezentacija

Rad s profesorom Goranom Markovićem bio je izuzetan – brz, kvalitetan i efikasan. Možemo biti ponosni što takvog stručnjaka imamo pored sebe.

Sandra Perković, bacačica diska, dvostruka osvajačica zlatne medalje na OI

Znanje i vještina profesora Markovića uvelike mi je pomogla tijekom karijere da se nakon ozljede ili bolnog stanja što prije i u što boljem tjelesnom stanju vratim na teren.

Arijan Ademi - GNK Dinamo i Makedonska nogometna reprezentacija

Motus Melior mi je višestruko pomogao u karijeri, kako u rehabilitaciji ozljeda iz kojih sam se vraćao još jači, tako i na kondicijskom planu te prehrani i regeneraciji.

Luka Šebetić, rukometaš (Tremblay en France)

Zahvaljujući Motus Melior timu, ozljeda leđa koja mi je ugrozila karijeru je iza mene, a istovremeno sam i unaprijedio funkcije kukova i trupa.

Damir Martin - veslač, dvostruki osvajač srebrne medalje na OI

Ozljede su, nažalost, sastavni dio profesionalnog sporta. Zato je važno uz sebe imati stručan tim poput ovoga profesora Markovića. Ugodna i lijepa atmosfera Motus Meliora, uz profesionalno i stručno osoblje, dobitna su kombinacija za brz oporavak.

Ivan Buljubašić - Olympiacos CFP i Hrvatska vaterpolska reprezentacija

S centrom Motus Melior i profesorom Markovićem surađujem 3 godine. Iznimno sam zadovoljan s dosadašnjom suradnjom jer su mi puno pomogli u oporavku od ozljeda i poboljšanju tjelesne spremnosti. Veselim se nastavku ove suradnje u budućnosti.

Filip Benković - Lester City F.C. i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Na preporuku menadžera, prije dvije godine sam započeo surađivati s profesorom Markovićem i centrom Motus Melior na području prevencije i liječenja ozljeda te kondicijske pripreme. Dosadašnjim dijelom suradnje sam iznimno zadovoljan. Svaka preporuka.

Matej Mitrović - Club Brugge KV i Hrvatska nogometna reprezentacija

Profesor Marković je osoba od mojeg osobnog povjerenja. Više od 6 godina traje suradnja s profesorom i Motus Melior timom, i svake godine dobiva nove dimenzije. To je u značajnoj mjeri doprinijelo mojem profesionalnom sportskom razvoju.

Filip Krovinović - West Bromwich Albion F.C.

S profesorom Markovićem i Motus Melior timom surađujem već 5 godina i uz njihovu pomoć sam danas tu gdje jesam.

Lovro Majer - GNK Dinamo i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Motus Melior d.o.o.

Europska unija | Zajedno do fondova EU
Operativni program konkurentnosti i kohezija
Eusopski strukturni i investicijski fondovi
ESIF financijski instrumenti
www.nivas.hr