Motus Melior
Izbornik

Usluge

Sportske i traumatske ozljede

Femoroacetabularni sindrom sraza

Ozlijedili ste se tijekom bavljenja sportom, rekreacijom ili u svakodnevnom životu? Naš stručni tim osteopata, fizioterapeuta i kineziterapeuta, u suradnji s vodećim hrvatskim liječnicima, ima višegodišnje iskustvo i visoku uspješnost u konzervativnom i poslijeoperativnom liječenju sportskih i traumatskih ozljeda.

Saznaj više

Femoroacetabularni sindrom sraza (FAI) predstavlja kliničku dijagnozu gdje morfološka deformacija vrata bedrene kosti (femur) i/ili zdjelične čašice (acetabulum) u kombinaciji s pokretima fleksije i/ili rotacije kuka izaziva bol u kuku i ograničava opseg pokreta. Dva su osnovna tipa FAI. Jedan je deformacija prijelaza glave u vrat bedrene kosti – cam FAI, dok je drugi deformacija ruba zdjelične čašice – pincer FAI. Istodobno mogu biti prisutne obje deformacije, što onda nazivamo mješovitim oblikom FAI. Dijagnozu FAI postavlja specijalist ortoped temeljem simptoma, detaljnoga kliničkog pregleda te rendgena zdjelice. Treba imati na umu kako u populaciji postoji znatan broj osoba s radiološki vidljivim deformacijama vrata bedrene kosti ili zdjelične čašice (koje odgovaraju dijagnozi FAI), a koje ne izazivaju kliničke simptome.

Liječenje FAI može biti konzervativno ili operativno (artroskopija kuka). Konzervativno liječenje uključuje modifikaciju aktivnosti i životnoga stila te ciljanu kineziterapiju usmjerenu prema poboljšanju živčano-mišićne kontrole kuka i trupa te jakosti i fleksibilnosti mišića. U slučaju operativnoga liječenja, nužno je provesti strukturiranu poslijeoperativnu rehabilitaciju. Naš tim fizioterapeuta, osteopata i kineziterapeuta ima znatno iskustvo u konzervativnom i poslijeoperativnom liječenju FAI kod sportske i opće populacije.

Kako Vam naš stručni tim može pomoći?

  • U suradnji s iskusnim ortopedom, pomoći ćemo u postavljanju jasne dijagnoze, odabiru optimalne metode liječenja te procijeniti realno vrijeme povratka sportskom treningu ili svakodnevnim aktivnostima.
  • Izradit ćemo individualni plan rehabilitacije te ga provesti tako da maksimalno smanjimo rizik za povratak simptoma.
  • Educirat ćemo vas kako izbjegavati sraz u zglobu kuka pri svakodnevnim životnim aktivnostima.
  • Primjenom funkcionalnih kriterija i praćenjem simptoma nadzirat ćemo tijek Vaše rehabilitacije i određivati optimalno vrijeme prijelaza u iduću fazu rehabilitacije sve do povratka treningu ili svakodnevnim životnim aktivnostima.

Zadnje dvije godine vrlo uspješno surađujem s profesorom Markovićem na regeneraciji, kondiciji i oporavku od ozljeda i bolova.

Bruno Petković - GNK Dinamo i Hrvatska nogometna reprezentacija

Rad s profesorom Goranom Markovićem bio je izuzetan – brz, kvalitetan i efikasan. Možemo biti ponosni što takvog stručnjaka imamo pored sebe.

Sandra Perković, bacačica diska, dvostruka osvajačica zlatne medalje na OI

Znanje i vještina profesora Markovića uvelike mi je pomogla tijekom karijere da se nakon ozljede ili bolnog stanja što prije i u što boljem tjelesnom stanju vratim na teren.

Arijan Ademi - GNK Dinamo i Makedonska nogometna reprezentacija

Motus Melior mi je višestruko pomogao u karijeri, kako u rehabilitaciji ozljeda iz kojih sam se vraćao još jači, tako i na kondicijskom planu te prehrani i regeneraciji.

Luka Šebetić, rukometaš (Tremblay en France)

Zahvaljujući Motus Melior timu, ozljeda leđa koja mi je ugrozila karijeru je iza mene, a istovremeno sam i unaprijedio funkcije kukova i trupa.

Damir Martin - veslač, dvostruki osvajač srebrne medalje na OI

Ozljede su, nažalost, sastavni dio profesionalnog sporta. Zato je važno uz sebe imati stručan tim poput ovoga profesora Markovića. Ugodna i lijepa atmosfera Motus Meliora, uz profesionalno i stručno osoblje, dobitna su kombinacija za brz oporavak.

Ivan Buljubašić - Olympiacos CFP i Hrvatska vaterpolska reprezentacija

S centrom Motus Melior i profesorom Markovićem surađujem 3 godine. Iznimno sam zadovoljan s dosadašnjom suradnjom jer su mi puno pomogli u oporavku od ozljeda i poboljšanju tjelesne spremnosti. Veselim se nastavku ove suradnje u budućnosti.

Filip Benković - Lester City F.C. i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Na preporuku menadžera, prije dvije godine sam započeo surađivati s profesorom Markovićem i centrom Motus Melior na području prevencije i liječenja ozljeda te kondicijske pripreme. Dosadašnjim dijelom suradnje sam iznimno zadovoljan. Svaka preporuka.

Matej Mitrović - Club Brugge KV i Hrvatska nogometna reprezentacija

Profesor Marković je osoba od mojeg osobnog povjerenja. Više od 6 godina traje suradnja s profesorom i Motus Melior timom, i svake godine dobiva nove dimenzije. To je u značajnoj mjeri doprinijelo mojem profesionalnom sportskom razvoju.

Filip Krovinović - West Bromwich Albion F.C.

S profesorom Markovićem i Motus Melior timom surađujem već 5 godina i uz njihovu pomoć sam danas tu gdje jesam.

Lovro Majer - GNK Dinamo i U21 Hrvatska nogometna reprezentacija

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Motus Melior d.o.o.

Europska unija | Zajedno do fondova EU
Operativni program konkurentnosti i kohezija
Eusopski strukturni i investicijski fondovi
ESIF financijski instrumenti
www.nivas.hr